Nikka Days Smooth & Delicate Blended 40% 0,7L
Opis
Nikka Days - jest to mieszanka whisky zbożowych oraz torfowych single maltów. Whisky zbożowa pochodzi od destylarni Miyagiky natomiast torfowe whisky z destylarni Yoichi.
Historia Nikka Days jest nierozerwalnie złączona z Masataka Taketsuru, uznawanym za „ojca japońskiej whisky”, to on dzięki pełnym miłości wsparciu swojej szkockiej żony Rity, zapoczątkował i nadał kształt historii japońskiej whisky. W 1916 roku Masataka ukończył Technical High School for Fermented Food Production w Osace I rozpoczyna pracę w Settsu Shuzo Co. Ltd. W Osace. W 1918 Settsu Shuzo wysyła go do Szkocji w związku z planem rozpoczęcia produkcji japońskiej whisky. Masataka wyrusza z Kobe w lipcu i dociera do Szkocji w grudniu, po drodze odwiedzając winiarnie w San Franciso. Podczas pobytu w Szkocji Taketsuru pracuje w wielu różnych gorzelniach zgłębiając tajniki produkcji whisky, co podsyca jego marzenie o produkcji whisky w kraju ojczystym. Masataka zgłębiał rzemiosło produkcji whisky w: Longmorn w Speyside gdzie poznał tajniki produkcji whisky słodowej, następnie w James Calder gdzie zaznajomił się z produkcją za pomocą destylatorów Coffey, później w 1920 odbył praktyki w Hazelburn gdzie uczył się o whisky słodowej i mieszaniu. W trakcie swego pobytu w Szkocji poznał on też swoją żonę Jessie Roberte Cowan, lepiej znaną jako Rita i pomimo sprzeciwu obu rodzin szybko wziął z nią ślub. W 1922 roku razem wrócili do Japoni. Na miejscu jednak czekała go przykra niespodzianka Settsu Suzo porzuca projekt produkcji whisky z przyczyn ekonomicznych. Masataka mimo przeciwności nie rezygnuje ze swego marzenia o japońskiej whisky. W 1923 zaczyna pracę w Katobukiya i nadzoruje budowę pierwszej japońskiej destylarni whisky. Pracę budowlane kończą się w 1924, a w 1929 pierwsza japońska whisky „Shirofuda” pojawia się na rynku. Przez cały ten okres wspieranym jest przez swoją żonę, która jest jego największym zwolennikiem. To właśnie Rita, po wypełnieniu kontraktu z Katobukiya, inspiruje go by zrealizował swoje marzenie i wybudował własną destylarnię. Dla swojej pierwszej destylarni Masataka Taketsuru szuka miejsca z warunkami podobnymi do tych panujących w Szkocji, znajduje je na wyspach Hokkaido. W 1934 budowa destylarni Yoichi jest ukończona a w 1936 roku rusza produkcja. Proces destylacji do dziś jest wierny tradycyjnej metodzie. W Yoichi są podgrzewane bezpośrednio ogniem węglowym, z którego Szkoci już zrezygnowali, ponieważ trudno go kontrolować. Jednak to właśnie ta metoda nadaje whisky dodatkową subtelność wędzenia i bogatą, oleistą konsystencję, która jest sercem stylu Yoichi.Początkowa firma Masataki nazywała się „Dai Nippon Kaju” co w tłumaczeniu znaczy mniej więcej „wspaniała japońska firma soku”. Ma to związek z faktem, iż w początkowych latac,h gdy pierwsze destylaty dojrzewały w dębowych beczkach, Masataka prowadził firmę wytwarzającą sok owocowy z lokalnych jabłek Hokkaido. Nazwa została oficjalnie zmieniona na Nikka Whisky dopiero w 1952r, mimo tego możemy ją znaleźć już na pierwszych butelkach whisky z 1940 roku. Jest ona połączeniem wyrazów z początkowej nazwy firmy NI-ppon i KA-ju. W 1961 roku żona Taketsuru, który pogrążony w smutku, by jakoś poradzić sobie z jej śmiercią całkowicie oddaje się udoskonalaniu jakości swoich blendów whisky. W tym samym roku powstaje The Supper Nikka whisky, będąca uhonorowaniem śmierci Rity.W związku z wielkim sukcesem Nikka Whisky, Masatki sprowadza ze Szkocji destylatory Coffey pierwsze tego typu w Japonii, gdyż uważa że są one niezbędne by jeszcze bardziej poprawić jakość i smak produkowanych przez niego blendów. Umożliwiają mu one produkcje jeszcze większej gamy whisky słodowej, a co za tym idzie tworzenie zupełnie nowych blendów. W 1969 otwiera on kolejną destylarnie w prefekturze Miyagi. Przez kolejne 10 lat doskonali on metody produkcji i mieszania whisky. W 1985r Masataka Taketsuru umiera, jednak na zawsze zapisuje się na kartach historii jako ojciec japońskiej whisky, a jego dziedzictwo trwa po dziś dzień i można je odnaleźć w każdej butelce Nikka Whisky.
Kolor: Jasny złoty,
Węch: Nuty jabłek, gruszek, truskawek, melona, nuty słodowe oraz delikatna nuta sernika cytrynowego,
Smak: Gładki oraz kremowy, nuty prażonych orzechów, nuty jabłek, toffi oraz delikatne nuty waniliowej krówki,
Finisz: Jabłkowy, cytrusowy oraz delikatnie czekoladowy,
Dane techniczne
Rodzaj/Gatunek alkoholu | Whisky |
Pojemność | 0,7L |
Zawartość alkoholu | 40% |
Kraj pochodzenia | Japonia |
Rodzaj whisky | Blended Whisky |
Opinie o produkcie (0)





113,99 zł
Cena regularna:
119,99 zł